Rád by som Vám predstavil recept na Čeregy mojej babky.
Je sobota, počasie nič moc, tak prečo si niečo neupiecť. Čeregy sú chrumkavá sladká pochúťka pochádzajúca zo Zemplína. Príprava je veľmi jednoduchá a nezaberie Vám veľa času.
Čo budete teda potrebovať:
- dve vajíčka
- 1 kyslú smotanu 200 ml
- jemný tvaroh 250 g
- 500 g polohrubej múky
- jednu kávovú lyžičku sódy bikarbóny
- štipku soli
- olej
- troška citrónovej kôry a nejaké tie kvapky citrónu
- práškový cukor
- vanilkový alebo škoricový cukor.
Ako na to ?
1. Zmiešame spolu múku, soľ a sódu bikarbónu.
2. Pridáme vajíčka, tvaroh, kyslú smotanu a pár kvapiek citrónu.
3. Čistými rukami (teraz je to obzvlášť dôležité) dobre premiešame, až kým nebudeme mať cesto. Nemalo by sa lepiť na ruky, ak áno, pridávame múku.
4. Necháme odležať 15 - 20 minút, medzitým si môžeme ľahnúť aj my.
Cesto je potrebné vyvaľkať tak, aby ste si z neho narobili štvorce alebo iné tvary, môžete aj kosoštvorce. Štvorce si v strede narežte a prevlečte cez otvor rožok. Mali by ste dostať tvar lodičky, ak nie postup opakujte :-) Nie, akýkoľvek tvar sa vám podarím bude chutný.
Potom pečieme na oleji do zlatista.
Hotové obaľujte v práškovom cukri, ktorý môžete zmiešať s vanilkovým alebo škoricovým už podľa chuti.
Čo Vám, ale nesmie chýbať ako príloha je džem. Mne najviac k tomu chutia Ríbezle s čučoriedkami alebo Jahoda - Mäta - Čokoláda.
Prajem Vám dobrú chuť.
Do komentára mi môžete napísať, aký džem by ste si k tomu dali Vy.